Map of the Netherland Wadden Sea

 Download Reisinformatie:

IWSS Reisinformatie Ameland

Ameland

Ameland

'De diamant van de Waddenzee' met een groen strand.

Natuur- en cultuurbeleving op een van de mooiste waddeneilanden.

Landschap & omgeving

De bewoners van Ameland noemen hun eiland liefdevol 'Diamant van de Waddenzee'. Ameland, met zijn diversiteit aan natuur en cultuur biedt dan ook talloze verkennings- mogelijkheden. De noordkust van het eiland heeft een scala aan stranden en duinen. De zuidzijde daarentegen, waar ook de vier dorpen van het eiland gevestigd zijn, herbergt de polders en dijken. In het oosten van Ameland is er een mooi en uitgestrekt kweldergebied te vinden. Op het groene strand van Ballum zijn de invloeden die de Waddenzee heeft op het gebied duidelijk zichtbaar. In de loop der jaren heeft zich hier er een bijzondere vegetatie ontwikkeld.

Het Natuurcentrum van Ameland is een uitstekend beginpunt voor verschillende natuur- en cultuurgebonden activiteiten; deze kunnen aangepast worden aan de verschillende doelgroepen. Naast excursies in de omgeving wordt er ook aandacht besteedt aan theoretische kennis van de natuur waarbij gebruik wordt gemaakt van het aanwezige aquarium en het waddenzee laboratorium.

 

Accommodatie

 

Er zijn meerdere groepsaccommodaties aanwezig op basis van logies.  

 

Reisplan

Neem de trein naar Leeuwarden. Stap over op de bus naar de haven van Holwerd. Hiervandaan vertrekt de boot naar Ameland. De reistijd vanuit Amsterdam bedraagt ongeveer 5 uur. Het is raadzaam om op het eiland fietsen te huren.

 

Voorbeeldprogramma

 

5-daags-programma

Dag 1:
Aankomst en kennismaking. Het avondprogramma behelst een korte instructie over de Waddenzee gevolgd door een korte wandeling over het eiland. 
Dag 2:
Wadlooptocht waarbij monsters worden meegenomen voor later onderzoek in het lab. Analyse van de verzamelde monsters met behulp van een binoculair.
Dag 3:
Een fietstocht naar Nes en Ballum met ’s middags een uitgebreide picknick. Er wordt een bezoek gebracht aan de vuurtoren en aan het Cultuurhistorisch museum 'Sorgdrager'. Ook wordt er aandacht besteed aan de verschillende landschappen als de duinen, stranden en polders.
Dag 4:
Een strandprogramma met sleepnetexcursie waarbij bijzondere dieren van de Noordzeekust worden gevangen. ’s Middags gaan de leerlingen zelfstandig onderzoek doen waarbij ze de keuze krijgen uit verschillende thema’s. Aan het eind van de middag worden de resultaten gepresenteerd. De avond wordt afgesloten met de Waddenzeequiz.
Dag 5:
Vertrek na ontbijt.

3-daags-programma

 

Dag 1:
Aankomst en kennismaking. Het avondprogramma behelst een korte instructie over de Waddenzee gevolgd door een korte wandeling door de duinen naar het strand.
Dag 2:
Een wadloopexcursie gevolgd door een fietstocht naar Nes en Ballum. Hierbij wordt een bezoek gebracht aan de vuurtoren van Ameland en het Cultuurhistorisch museum 'Sorgdrager'. ’s Avonds wordt er een Waddenzeequiz georganiseerd.
Dag 3:
Een bezoek aan het Natuurcentrum van Ameland met een rondleiding waarbij de leerlingen meer te weten komen over het eiland en haar bijzonderheden. Na afloop vertrek.

 


Ameland - Reisinformatie

Accommodatie

Er zijn meerdere accommodaties aanwezig op Ameland, ook voor groepen.

 Tip: The IWSS biedt een  kook-service aan voor alle accommodaties op basis van logies!

Boodschappen

Reisinformatie

 • Trein
  Nationale spoorwegen: t +31 0900-9296
  www.ns.nl
 • Bus
  No. 66 naar de haven van Holwerd
  www.arriva.nl
  Geef de groep en aantal leerlingen voortijdig op:
  t +31 519 - 542 010
  ook kan gekeken worden bij: www.9292ov.nl

 • Veerboot
  Reserveren:
  t +31 519 - 546 111
  www.wpd.nl

Tip: Reserveer het vervoer tijdig om de meeste korting te krijgen!

Programme & Activities

IWSS Programma

 Tip: Vraag het centrum voor een individueel IWSS-programma!

Bezienswaardigheden op Ameland

 • Vuurtoren in Hollum
  Rondleidingen (15 personen)
  t +31 519 - 542 737
 • Reddingsmuseum 'Abraham Fock'
  Oranjeweg 18
  NL 9161 Hollum
  Dagelijks geopend 13.30 - 17.00
 • Cultuurhistorisch Museum 'Sorgdrager'
  Herenweg 1
  NL 9161 AM Hollum
  Dagelijks geopend 13.30 - 17.00

Favouriete Excursies

Verdere informatie