Cooperation

Externe Partners

De IWSS is zeer betrokken! Naast de hechte samenwerking met alle IWSS netwerk partners, integreert de IWSS ook internationale 'Wadden perspectieven' van andere partners in regionale en interregionale projecten als deze gerelateerd zijn aan milieu-educatie en onderwijs voor duurzame ontwikkeling (engels: Education for Sustainable Development, oftwel ESD).
Hieronder vallen:

 • Nationaal Park Agentschap / Milieu- academie van Schleswig-Holstein
  • Werkgroep ESD in het Nationaal Park.
   De werkgroep brengt voorlichtingscentra en initiatieven van het Nationaal park samen; hiermee wordt de communicatie, samenwerking en kwaliteithandhaving op het gebied van ESD gesteund. Dit is mede een belangrijk onderwerp voor de IWSS.
  • Nationaal Park: Zomerkamp
   Leer je 'eigen' Waddenzee kennen: in samenwerking met het Nationaal Park Agentschap, de boswachterij en het 'Schutzstation Wattenmeer' heeft de IWSS een zomerkamp georganiseerd. Hier kwamen met name kinderen uit Nord-Friesland en Dithmarschen, twee deelstaten die beide grenzen aan de Waddenzee bij Schleswig- Holstein.  
  • Waddenzee Nationaal Park Lesmateriaal
   De nieuwe collectie van lesmateriaal en methodiek voor de drie Duitse Nationale Parken behelst nu ook een hoofdstuk van 'Waddenzee Engels'. Het gebruik van dit extract uit 'Conny's Wadden Adventures' werkt zeker motiverend voor verdere trilaterale wadbelevingen. 
 • Schutzstation Wattenmeer
  • Bijscholing docenten
   In samenwerking met Schutzstation Wattenmeer biedt de IWSS docenten een bijscholingscursus aan. Op aanvraag kunnen er cursussen gedaan worden waarbij alle aspecten van de (internationale) Waddenzee aan bod komen. Deze cursussen vinden over het algemeen plaats in het 'Wattenmeerhaus Hooge' maar kunnen ook ergens anders gegeven worden.
  • Schoolreis
   Vanaf 2008 wordt de Engelse IWSS-activiteit 'Conny's Wadavonturen' standaard aangeboden als individueel programma tijdens schoolreizen. Leerlingen kunnen op speelse wijze de internationale Waddenzee leren kennen en daarbij Engels leren spreken.  
 • WWF Duitsland
  • Co-Publicatie van het tijdschrift 'Wattenmeer International' 'Wattenmeer International' (dl) wordt gepubliceerd in het kader van  WWF’s (Wereld Natuur Fonds)nationale en internationale activiteiten ter bescherming van de Waddenzee. Het tijdschrift bevat regelmatig artikelen die de ontwikkelingen en projecten beschrijven die zich voordoen in de gehele Waddenzee.
 • Stattreisen Hannover e.V.
  • Samenwerking met het project 'Sustainable Class Trips'  (Duurzame Schoolreizen)(2006)
   Fantastische belevingen in de natuur, ook voor de toekomstige leerling: dit project zorgt voor een bewustwording van de noodzaak van 'duurzame schoolreizen'. De verbanden tussen ecologie, economie en sociaal -culturele structuren in de toeristische sector worden duidelijk gemaakt. De IWSS is een voorstander van duurzaam reizen en heeft dan ook een checklist ontwikkeld (zier hieronder).
   'Checklist: Sustainable Class Trips' (dl).
  • Wedstrijd 'Duurzame Schoolreizen'
   Op dit moment worden 'de beste Duitse schoolreizen'  gezocht om mee te dingen in een nationale wedstrijd.Deze wedstrijd wordt georganiseerd door bildung+reisen, Stattreisen Hannover en de 'Bundesumweltwettbewerb'. De IWSS en het Schutzstation Wattenmeer verzorgen de hoofdprijs: een verblijf van 5 dagen in het 'Wattenmeerhaus Hooge' met een comleet waddenbelevingsprogramma.Voor meer informatie (in het duits), klik hier.