Denemarken

Het Deense Waddenzee gebied

Ontdek de specifieke natuur en cultuur die Denemarken te bieden heeft zowel  op de eilanden als aan de kust van het vasteland. De Deense veldgidsen kijken uit  om jullie klassen te begeleiden bij spannende excursies in zowel het Engels, Duits, Nederlands of Deens.

Natuur en Landschap

“Wauw…een wadpier”klinkt het over de lege zeebodem. Tijdens een wadexcursie heeft de gids een wadpier uit de bodem gegraven en de klas kijkt gefascineerd toe. Evenals de rest van het unieke landschap is de Deense Waddenzee ook een habitat en broedgrond voor veel zeehonden, trekvogels en ontelbare evertebraten. Op deze plek wordt een fantastische natuurbeleving gegarandeerd en is er voor iedereen wel iets moois te zien. Gestoken in rubberlaarzen of, als het weer erg slecht is, in waadpak, zullen de Deense gidsen de leerlingen meenemen op spannende tochten op het wad en andere natuur- en cultuurexcursies in het gebied.


Cultuur & Geschiedenis

De Waddenzee biedt meer dan unieke natuur: op de drie eilanden van Rømø, Mandø en Fanø zijn er talloze verhalen te vinden uit de periode van de walvisvaart en grote handelsvloten die veel welvaart brachten naar de eilandbewoners. Aan de kust van het vasteland, goed beschermd achter de dijken, ligt Ribe, de oudste stad van Denemarken. De lokatie van Ribe en andere nabijgelegen oude steden laten nog steeds zien hoe hard en gevaarlijk het leven aan de kust moet zijn geweest in vroeger tijden. Naarmate de dijken steeds steviger en veiliger werden, werden de moerasgebieden en kwelders steeds meer gekoloniseerd, stapje voor stapje dichter bij de dijken. De risicos en het gevaar van stormvloeden werd langzamerhand vergeten. Maar deze stormvloeden kwamen terug en zorgden voor talloze overstromingen. Op veel plekken zijn er nog steeds golfbrekerpalen te zien die de kracht van de Noordzee  goed weergeven en verdwijnen zullen de stormen niet: de laatste woedde in 2005 en in de storm van 1999 stond het gebied op het punt om compleet verwoest te worden; het was op het nippertje.
Natuur en cultuur in de de Waddenzee biedt een diversiteit aan verhalen die in geuren en kleuren door de gids verteld kunnen worden.


Uw individueel IWSS programma

De IWSS programmas van de Deense Natuurcentra zijn suggesties voor schoolreisjes in dit gedeelte van de Waddenzee. Heeft u uw eigen ideeën en wensen, aarzel niet om deze door te geven aan onze gidsen.

De 'kleine lettertjes'

  • Een gids mag een groep van 28 personen begeleiden. Als de groep groter is dan 28, zal de groep in tweeën worden gesplitst en worden begeleid door 2 gidsen.
  • Onze prijzen worden bepaald per groep en gids en zijn onderhevig aan veranderingen (met name wisselkoersen).
  • Veel van de activiteiten zijn afhankelijk van het getij. Hevige en sterke windvlagen kunnen veranderingen in het rooster veroorzaken.