Map of the German Wadden Sea

 Download Reisinformatie:

IWSS Reisinformatie Dornumersiel.pdf

Dornumersiel

Dornumersiel

Wad in overvloed!

Natuurervaringen op het wad, de kwelder en eilanden van duin.

Landschap en omgeving

Dornumersiel is gelegen aan de Duitse Noordzeekust. De plaats ligt, geografisch gezien, praktisch in het midden van de internationale kustlijn van de Waddenzee. Aan de noordkant strekt de ene helft van het Waddenzeegebied zich uit tot aan Esbjerg  (DK), aan de zuidzijde ligt de grens van het andere gedeelte bij Den Helder (NL). Het landschap rond Dornumersiel is ideaal voor excursies zowel op het wad als op de kwelders.
Het 'Nordseehaus Dornumersiel' heeft een gevarieerd aanbod van excursies en huisvest interessante tentoonstellingen. Ook is een goed uitgerust laboratorium aanwezig waar experimenten en verder onderzoek naar de flora en fauna van de Waddenzee uitgevoerd kunnen worden. Een dagtocht naar Langeoog, Baltrum of Nordeney maakt het programma compleet met o.a. excursies naar de duinen en het strand. Ook kunnen de leerlingen vanaf de boot zeehonden bezichtigen en krijgen ze een indruk van het mariene leven van de Waddenzee. 

Accommodatie

Het 'Umweltforum' is gekoppeld aan het 'Nordseehaus Dornumersiel' en heeft 32 bedden beschikbaar op basis van volpension.

Reisplan

Neem de trein richting Norden of Esens, daar wordt overgestapt op een bus die rechtstreeks naar de accomodatie rijdt. De reistijd vanuit Amsterdam bedraagt ongeveer 6-6.5 uur. Fietsen kunnen ter plekke worden gehuurd.

Voorbeeldprogramma

5-daags programma

Dag 1:
's Middags is er de aankomst en kennismaking. Aansluitend kan men kiezen tussen een quiz over het Nationaal Park of een speurtocht door Dornumersiel.

Dag 2:
De dag begint met een wadexcursie waarbij er monsters (plantaardig en dierlijk materiaal) worden meegenomen van het wad; deze worden in de middag onderzocht en geanalyseerd in het laboratorium van het 'Nordseehaus'. 's Nachts wordt er een stevige wandeling gemaakt: alle zintuigen zullen op scherp staan!

Dag 3:
Dagtocht naar het eiland Langeoog. Op de heenweg kan men vanaf de boot de zeehonden zien rusten op de zandbanken bij Baltrum, op de reis terug wordt er een demonstratie vissen gegeven (krabben, garnalen ed).Op Langeoog is er een excursie door de duinen naar het strand, waarna er nog tijd over is om te zwemmen, schelpen te zoeken op het strand ofwel een bezoekje te brengen aan het dorp.

Dag 4:
Kwelderexcursie met de mogelijkheid om vogels te spotten en te observeren Daarna is er een fietstocht rond Dornum en Esens waarbij de cultuur en natuurlijke geschiedenis van het gebied centraal staan. Tijdens de tocht kan men ook een bezoek brengen aan Esens 'Peldemolen', een zeer oude molen waar men rondleidingen kan krijgen en een tentoonstelling te bezichtigen valt.

Dag 5:
Na het ontbijt wordt er een wandeling over de dijk gemaakt, gecombineerd met vogel spotten. Daarna begint de terugreis.


Dornumersiel - Reisinformatie

Accommodatie

Reisinformatie

 • Trein
  Nationale spoorwegen:
  t +31 900 - 9296
  www.ns.nl
  www.9292ov.nl
  Regionale trein (tijden en tarieven):
  www.nordwestbahn.de
  Reserveringen: t +49 541 - 344 724
 • Bus
  No. 312 vanuit Norden of Esens naar Dornumersiel.
  Stap uit bij de halte "OII Deep".
  Tijdschema en tarievenlijst:
  www.weser-ems-bus.de
 • Fietsverhuur
  Fietsen kunnen bij het 'Nordseehaus' gehuurd worden.
  (Reserveer deze gelijktijdig met de slaapplaatsen)

 Tip: Reserveer vervoer (bussen,treinen e.d.) ruim op tijd voor de meeste korting!

Programma & Activiteiten

 

IWSS Programma

Tip: Vraag het centrum om een individueel IWSS-programma!

Bezienswaardigheden in Dornumersiel

 • Museum Lüttje Huus an´t Diek
  Osterdeicher Weg 11
  D-26553 Dornumersiel
  Voor rondleidingen:t +49 49 33 - 17 48 of - 18 32

Favoriete excursies

Verdere informatie