Gerelateerde Documenten

IWSS Mission Statement

'Die Füße im Schlick - das Meer im Blick' (de)

Artikel in 'Schule Aktuell' 09/2004

Educatie

Natuur- en Milieueducatie

Ervaar de Waddenzee...

 „De Waddenzee? Is dat niet die bruine modder? En als het water weg is kun je er krabben en schelpen enzo vinden. We zijn er naar toe geweest met schoolreisje in groep 7.”
Met de voeten in de modder, een krab op de hand en jonge garnalen in het loeppotje, zo zijn er duizenden schoolkinderen die jaarlijks de Waddenzee beleven. Op deze manier leren ze de Waddenzee waarderen als een zeer bijzonder en uniek gebied, dat het beschermen waard is. Daarbij komt nog dat ze 'de tocht over de bodem van de zee', 'de koeien van het wad' en de wadpierenpoep niet snel zullen vergeten!

...op schoolreizen en in de klas.

Het is niet zonder reden dat de Noordzeekust en de Waddenzee populaire bestemmingen zijn voor schoolreizen: de diverse mogelijkheden voor natuur- en avontuurbeleving, het prachtige landschap en de talloze keuzes wat betreft vrijetijdsbesteding vormen een ideaal kader voor milieueducatie. Klassenuitjes naar een internationale Waddenzee bestemming completeren het geheel met interculturele aspecten. 
Daar komt nog bij dat de Waddenzee een favoriet en uitvoerbaar onderwerp is om klassikaal te behandelenen aangezien het enerzijds comlex is, anderzijds kan met het zo beknopt houden als men zelf wil. Ook sluit het mooi aan bij meerdere andere onderwerpen. Verschillende ideeën kunnen worden opgedaan bij doceren.

Schoolreizen met een IWSS-programma

Veel meer modder dan krabben

Op schoolreis met een IWSS-programma zullen de leerlingen de Waddenzee ontdekken vanuit allerlei verschillende perspectieven. Ze leren dat het unieke natuurgebied een ecosysteem is dat niet eindigt zodra de grens is bereikt, ze  beleven de verschillen en overeenkomsten tussen de Deense, Duitse en Nederlandse Waddenzee en ze beoefenen internationale communicatie .

Dichter bij de natuur door verbreding van de horizon

Programma's van de IWSS-partners bieden altijd - naast natuurbeleving en Waddenzee-ecologie- activiteiten die meer cultuur en historisch gebonden zijn, evenals activiteiten die te maken hebben met de regionale en internationale bescherming van de Waddenzee. Deze activiteiten hebben als doel: het kweken van een besef dat gedeelde verantwoordelijkheid onmisbaar is voor het voortbestaan van de huidige Waddenzee en dat de 'Trilaterale Waddenzee Coöperatie' hier een significante rol in speelt.