LDO

Educatie voor Duurzaamheid ofwel Education for Sustainable Development (ESD)

Iedereen heeft het over ESD

Daarvoor al, maar zeker vanaf het jaar 2005. was het woord overal te horen waar onderwijs ter sprake kwam: Education for Sustainable Development. Meer en meer passen de natuurcentra in de Waddenzee zich aan om ook aan deze nieuwe educatieve standaarden te voldoen.

Abstract concept met een heldere boodschap

ESD zou het mogelijk moeten maken voor mensen om zich met ecologische en  ontwikkelingskwesties bezig te houden en een actieve rol hierin mee te spelen. Het doel is om men bewust te laten worden van de natuur om ons heen, het is dus niet alleen een (politiek) leerproces als wel een actieve onderneming.

Duurzame ontwikkeling van het Waddenzee gebied.

De IWSS partners zijn een belangrijk deel van de uitvoering van ESD. Zij verspreiden kennis over de Waddenzee als een algemeen natuurlijk en cultureel erfgoed, de uniekheid als habitat voor plant en dier en hoe belangrijk de Waddenzee voor ons is. Met een diepere kennis groeit het besef van diverse  vereisten, even als de mogelijkheid om er over te discussiëren en uiteindelijk tot overeenstemming kunnen komen over duurzame ontwikkeling.

Regionale precursors...

Regionale initiatieven zoals de werkgroep 'BNE im Watt' (SDE in de Waddenzee) of het project  'Naturschule Nationalpark' (Nationaal Park Natuur School) of  'Schutzstation Wattenmeer' promoten de  ontwikkeling van ESD  conform behorens in de Waddenzee.
Het  'Rahmenkonzept für die Bildungsarbeit in der Nationalparkregion' (kader voor natuureducatie in de regio van het Nationaal Park) ondersteunt de aanpassing die het onderwijs nodig heeft om ESD goed uit te voeren.
Ook is er een algemeen initiatief van het Ministerie van Onderwijs en Ministerie van Milieu (Duitsland) om natuurcentra te belonen met een certificaat ('Partner for Education for a Sustainable Development') voor het stimuleren van ESD. Het Wattenmeerhaus Hooge heeft er al een gekregen in 2005.

Met gevolgen voor de heel Waddenzee

Op dit moment zijn er al veel van de partners van IWSS bezig met de doelstellingen zoals ESD die stelt. Omdat ze internationaal netwerken, is de uitwisseling van regionale ervaringen en ideeën erg vruchtbaar. ESD en de integratie hiervan op een praktische manier in het Waddenzee-leren wordt zeker een belangrijk onderwerp op de agenda van de volgende IWSS meeting aan het eind van 2007. De resultaten zullen op deze site worden gepubliceerd.