Duitsland

De Duitse Waddenzee

Als men naar de Duitse Noordzeekust reist, is de Waddenzee niet te missen: het Duitse gedeelte van de Waddenzee reikt van het eiland Sylt in het noorden naar de monding van de Eems in het zuiden langs de Nederlandse grens. Het behelst verschillende eilanden en de Halligen zowel als estuaria van de Eider, Elbe, Weser en de Jade. Ontdek het grootste en meest gevarieerde gedeelte van de internationale Waddenzee op een schoolreis naar een van de Duitse IWSS-bestemmingen.

Duik in de unieke wereld van de Hallig eilanden op Hallig Hooge, volg het spoor van de bekende auteur Theodor Storm in Husum of beleef de historische flair van de haven in Tönning. Ontdek het kleinste Duitse nationale park rond het eiland Neuwerk, leer alles over de geschiedenis van de marine en de scheepvaart in Wilhelmshaven of ga aan boord en bezoek de  moerassen en eilanden in Neder-Saksen vanuit Dornumersiel. De partner centra van IWSS kijken uit naar jullie komst! Alle programma's en activiteiten kunnen in het Engels of het Duits gevolgd en uitgevoerd worden. Op sommige bestemmingen kunnen de activiteiten ook in het Nederlands en Deens uitgevoerd worden.


Natuur & Landschap

Door het verschil in ontwikkeling van de noordelijke en westelijke kustlijn, kan men stellen dat de Duitse Waddenzee de meest gevarieerde landschappen biedt  in vergelijking tot de rest van het trilaterale Waddenzeegebied. De eilanden in het het Nordfriese Waddenzeegebied (in Schleswig-Holstein) zijn over het algemeen overblijfselen van kwelders die weggespoeld zijn tijdens vroegere stormen, zoals de grote overstroming van 1634. De eilanden en hoge zandbanken in het de Ostfriese Waddenzee (Neder-Saksen)daarentegen, zijn opgebouwd uit stukken losgeslagen kust en vormen een keten van barrière- eilanden. Als laatste zijn er nog de Wadden tussen 'Jadebusen' en de rivier de  Elbe die zich onder invloed van stromingen in de estuaria weer iets anders hebben ontwikkeld.

Cultuur & Geschiedenis

De cultuur en geschiedenis van het Duitse Waddenzeegebied is, net als in Denemarken en Nederland, sterk onder invloed geweest van de walvisvaart en visserij aan  de zeezijde, veehandel en landbouw aan de landzijde en de continue strijd om het land daartussen. Oude en nieuwe vormen van landwinning en beschermingsmaatregelen voor de kust zoals de polders, oude dijken of uiterwaarden laten deze geschiedenis goed zien. Op de eilanden zelf zijn ook nog talloze sporen te vinden van de tijden van rijke walvisvaarders tot aan hoe simpel het leven van de vissers is geweest. Heel bijzonder is de cultuur en geschiedenis van de unieke Hallig eilanden. Nergens ter wereld kan men soortgelijke eilanden vinden (zonder dijken!) en het traditionele leven speelt daar nog steeds een zeer grote rol, zo niet in de dorpen dan wel in de pittoreske plaatselijke historische musea.

Natuurbescherming

De Duitse Waddenzee is zo goed als helemaal beschermd als nationaal park,  compleet beschermd gebied of 'Biosfeer reservaat'. Er zijn uiteindelijk 3 nationale parken in de Waddenzee (Wadden Sea National Parks), elk met hun eigen wet- en regelgeving, namelijk het park van Schleswig-Holstein, van Hamburg en Neder-Saksen. De oorzaak hiervan is dat elk van de deelstaten aan de kust individueel verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de wet voor natuurbescherming. 
Het nationale park van Neder-Saksen valt ook onder een 'Biosfeer reservaat'. Het reservaat 'Waddenzee en Hallig eilanden van Schleswig-Holstein' omhelst ook de Hallig eilanden en is daarmee in feite groter dan het  nationaal park zelf. De laatste jaren zijn de Halligers meer bewust geworden van hun omgeving en identiteit en willen dan ook meer zorg dragen voor deze biosfeer en zijn daarom (onder meer) educatieve projecten voor toeristen begonnen.

Uiteindelijk zijn er zoveel verschillende gebieden en landschappen in de Duitse Waddenzee: de indrukken die men opdoet zijn dus afhankelijk van de keuze van bestemming; hoe dan ook, elke plek is een bezoek waard en is een memorabele  beleving!