Map of the Netherland Wadden Sea

Lauwersoog

Lauwersoog

Wanneer

Van begin april tot half juli, en half augustus tot eind september.

Groepsgrootte

Maximaal 10 groepen op één dag (maximaal 300 leerlingen).

Tijd

Starttijd: tussen 8.30 en 12.00.
De starttijd is afhankelijk van het getij. Wanneer u een datum aangeeft kunnen wij direct zien hoe laat we die dag zullen starten. De totale duur van het programma is 5 uur.

Programma

Een combinatie van drie van de volgende vier onderdelen: Wadloop-excursie, korren, hybiën en haven-excursie. De haven-excursie wordt gedaan wanneer het door het getij niet mogelijk is om het wad op te gaan.

Route

Klik hier voor een routebeschrijving naar Lauwersoog.

 

 

WADLOOP-EXCURSIE (ongeveer 1.15 uur)

Deze ongevaarlijke zwerftocht over het wad bij Lauwersoog is een echte belevenis. Aangezien het wad hier zandig en stevig is kunnen kinderen van alle leeftijden het wad ervaren zonder te veranderen in moddermannetjes. Na een introductie over de Waddenzee lopen we de dijk af het wad op. Jongere kinderen blijven dicht bij de dijk terwijl de oudere leerlingen het echte wadloopgevoel van ruimte en vrijheid kunnen ervaren tijdens een wandeling naar de vaargeul (we steken hierbij geen geulen over, dus totaal ongevaarlijk). Alle leerlingen zien onderweg (sporen van) zeepieren, zeeduizendpoten, kwallen en met geluk een zeehond.

 

 

KORREN (ongeveer 1.15 uur)
Met een kornet (sleepnet) gaan we vanaf de zeedijk vissen op allerlei zeedieren. Aan een lang touw duwen leerlingen heel rustig en bij toerbeurt een sleepnet door het water. Je weet nooit wat je gaat vangen en elke dag is de vangst weer anders. Soorten als grondel, garnaal, krab en zeedruif krijg je bijna altijd te zien en wie weet wel een bijzonderheid als een inktvis, grote platvis of zeenaald. Als de vangst binnen is vertelt de Natuurschool-gids over elk dier een interessant en beeldend verhaal waarbij kinderen sommige dieren ook mogen vasthouden.

 

HYBIËN (ongeveer 1.15 uur)
Toen de Lauwerszee in 1969 veranderde in het Lauwersmeer verdwenen de zeehonden, haringen en andere zeedieren en kwamen de snoeken, bootsmannetjes en eenoogkreeftjes. Met speciale zoetwater-schepnetten gaan we in groepjes van twee vissen op o.a. zoetwater-garnalen, jonge palingen, stekelbaarsjes, waterschorpioenen en nog veel meer.

 

HAVEN-EXCURSIE (ongeveer 1.15 uur)
Er zijn kinderen (en volwassenen) die denken dat kibbelingen en lekkerbekjes zo maar in de zee rondzwemmen en dat ijzeren boten zinken! Door verschillende activiteiten in en over de vissershaven weten kinderen al heel snel dat die verhalen natuurlijk niet kloppen. Een vissershaven is een wereld op zich en erg interessant om iets meer van te weten. We zullen hier de volgende activiteiten doen:

  • Krabben vangen met echte krabben-vallen
  • Mini-cursus garnalen pellen
  • Ontdek- excursie te voet langs vissersschepen en de visafslag

Deze excursie vindt alleen plaats als we door weersomstandigheden niet het wad op kunnen.

 

 

 

 

Prijzen 2008

Prijs leerlingen

€ 12,00 p.p.

Prijs begeleiding

€ 3,50 p.p.

Voor meer informatie over dagtochten naar Lauwersoog, neem contact op met:

Stichting Natuurschool
Postbus 737
NL - 9700 AS Groningen

t 0031 (0) 50 5274993
m 0031 (0) 50 5272668

info@natuurschool.nl
www.natuurschool.nl