Map of the Netherland Wadden Sea

Voor allerlei informatie over de Nederlandse Wadden: http//waddenzee.
startpagina.nl

Nieuw: Artikel over schoolreizen in Nederland (duits artikel, 2007)

'Klasse(n)reisen in den Niederlanden'

 

Nederland

De Nederlandse Waddenzee...

 …reikt vanuit het westen van de monding van de Eems, langs het Lauwersmeergebied en de Afsluitdijk tot Den Helder. Ten zuiden van Den Helder is er een steilere kustlijn waar dan ook de Waddenzee eindigt en de Noordzee begint. De vijf bewoonde waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn populaire bestemmingen voor natuurliefhebbers en zoekers van rust en recreatie. Met name Texel en Ameland zijn uitermate geschikt voor school- en groepsreizen vanwege de goede infrastructuur.


Ervaar de Waddenzee in het land van molens en polders.

Ontdek het unieke 'groene strand', duik in de geschiedenis van de walvisvaart of beklim een van de mooiste vuurtorens van de Waddenzee op het eiland Ameland. Leer het gevarieerde landschap kennen van Nederlands grootste waddeneiland Texel, observeer lepelaars op hun broedgebied, wandel in het  nationale park 'Duinen van Texel'  of luister naar oude zeemans- en strandjuttersverhalen. Ook kan men gaan sleepnetvissen, op zeehondensafari gaan en op culturele expeditie met de Stichting Natuurschool in Lauwersoog of het Duitse eiland Borkum. De Nederlandse IWSS partner centra kijken uit naar jullie bezoek! Alle boekingen kunnen worden gedaan in het Engels, Duits of Nederlands.


Natuur en landschap

De Nederlandse waddeneilanden in het westen sluiten de keten van eilanden af. De Duitse en Nederlandse regios lijken wat betreft landschap wel op elkaar alhoewel de Waddenzee in het westen een stuk dieper wordt. Typisch voor de Nederlandse waddeneilanden zijn de enorme duingebieden, brede stranden en kwelders en slik. Op de kust van het vasteland bepaalt het polderlandschap het beeld.   

Cultuur en geschiedenis

Eeuwenlang hebben mensen die in het kustgebied van de Waddenzee woonden zich bezig gehouden met visserij, walvisvaart, landbouw en handel. De zeevaart bracht hen over oceanen alswel de gehele Waddenzee, met als gevolg dat op veel eilanden sporen van de Nederlandse cultuur te vinden zijn, tot in Denemarken aan toe. Deze sporen liggen met name in de architectuur en stedenbouw.Vandaag de dag is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten maar de rijke culturele geschiedenis van het Nederlandse waddengebied is nog steeds zichtbaar in de dorpen en het landschap.
Ook het strandjutten geniet een zekere bekendheid en tot op heden is het verzamelen van aangespoelde spullen op het strand een favoriete bezigheid van vele eilanders. Veel van deze schatten en bijbehorende avontuurverhalen zijn te bezichtigen en te lezen/horen in het schipbreuk- en juttersmuseum 'Flora' op Texel  en in het landbouw- en juttersmuseum 'Swartwoude' op Ameland.  


Natuurbescherming

In1980 is de Nederlandse Waddenzee uitgeroepen tot beschermd gebied, zoals ook was aangegeven in het rapport Planologische Kernbeslissing  (PKB) Waddenzee. Dit document wordt ook het Waddenzee Memorandum genoemd;  hierin wordt de planning uitgezet wat betreft bescherming, beheer en gebruik van de Waddenzee (aangepast in 1993). Met het creeëren van dit rapport, liepen de Nederlanders op kop wat betreft grootschalige bescherming van de Waddenzee. De twee nationale parken 'Duinen van Texel' en gedeeltes van het eiland Schiermonnikoog bieden verschillende mogelijkheden voor natuurbeleving en recreatie.