Holland

Det hollandske Vadehav……

... strækker sig vest for Emsen forbi Lauwersmeer og Afsluitdijk til Den Helder, hvor det afløses af en stejl kyststrækning. De fem beboede vadehavsøer Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling, Vlieland og Texel er populære destinationer for naturelskere og turister og især Texel og Ameland er ideele til klasseudflugter.   .

Landet med møller og koge

Se den fantastiske ”grønne strand“, udforsk hvalfangerhistorien eller besøg et af de flotteste fyrtårne i Vadehavet på  Ameland.

Oplev det varierede landskab på den største vadehavsø Texel, fuglene på deres yngleplads, gå gennem Nationalparken ”Texels Klitter” eller lyt til sømandshistorier og strandrøverfortællinger.  

Bestil et dagsprogram med en fiskekutter, sæl-ekspedition og kulturtur med ”Natuurschool” i  Lauwersoog eller en tur til den tyske ø Borkum.

De hollandske IWSS partnere glæder sig til jeres besøg! Alle tilbud er på engelsk, tysk eller hollandsk.

Natur og landskab

Den hollandske ørække fortsætter sit mønster mod vest til den tyske Vadehavsregion. Landskaberne ligner hinanden, men Vadehavet bliver dybere mod vest. På de hollandske øer er de store klitlandskaber, de brede strande og engarealerne dominerende. På fastlandet dominerer de inddigede marskarealer (kog). 

Kultur og historie

Menneskene i Vadehavsregionen har i flere århundrede levet af fiskeri, hvalfangst, landbrug og handel. Søfarten indtog verdenshavene og hele Vadehavet – og i blandt andet Danmark finder man hollandske spor i blandt andet husbyggeriet.    

I dag er turisme den vigtigste indkomstkilde, men den rige kulturhistorie fra den hollandske Vadehavsregion er tydelig i landsbyerne og det omkringliggende landskab.  

Strandrøverne har ligeledes sat deres spor på den hollandsk historie og selv i dag er det såkaldte ”jutten“ (indsamling af strandingsgods) en yndet fritidsbeskæftigelse for nogle øbeboere. Mange af de indsamlede skatte, der er omgivet af eventyrlige historier, kan ses på blandt andet ”Maritiem en Jutters Museum“ på Texel eller ”Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude“ på Ameland. „Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude“ auf Ameland bestaunt werden.

Naturbeskyttelse

Allerede siden 1980 er hele det hollandske Vadehav beskyttet gennem et Vadehavsmemorandum – dermed var Holland det første af de tre vadehavslande der indførte beskyttelse af et stort vadehavsområde. 

To Nationalparker ”Texels Klitter“ og dele af øen Schiermonnikoog byder på mange naturoplevelser og rekreationsmuligheder.