Map of the Danish Wadden Sea

 Download Reisinformatie:

IWSS Reisinformatie Ribe

Ribe

Ribe

Vikingen, handel & natuur

In de voetsporen van de oude vikingen: natuur en cultuur in de oudste Deense stad Ribe

Landschap en omgeving

Ongeveer een uur reizen met de trein ten noorden van de Duitse grens ligt de oudste haven- en handelsstad van Denemarken: Ribe. Het centrum van de stad is eeuwenoud en heeft nauwelijks veranderingen ondergaan. Het heeft dezelfde karakteristieke middeleeuwse uitstraling als toen. De historische straten, de vakwerkhuizen en de oude Romaanse kathedraal zorgen ervoor dat de scholieren de cultuur van dichtbij kunnen ervaren. Ook het oude Vikingendorp geeft een duidelijk beeld van de Vikingen en hun manier van leven. Naast cultuur staat ook natuur centraal. De nabijgelegen Waddenzee biedt een onvergetelijke natuurervaring. Wadlopen, vogelexcursies en het observeren van zeehonden brengen scholieren in contact met de verscheidenheid en dynamiek van het leven in de Waddenzee. Het Waddenzeecentrum Vester Vedsted geeft een goed beeld van de samenhang tussen Waddenzee, kwelder en mens.

Accommodatie

Centraal gelegen 3-sterren Jeugdherberg met 170 bedden in 2- tot 5-persoonskamers. De jeugdherberg heeft 'De Groene Sleutel' gekregen , een officieel Deens eco-stempel.

Reisplan

Per trein zal er naar station Ribe worden gereisd. Vanaf het station is er een transfer naar de jeugdherberg. Vanaf Amsterdam duurt de reis ca. 14-15 uur. In Ribe zelf zal er gebruik worden gemaakt van fietsen die ter plekke gehuurd kunnen worden.

Voorbeeldprogramma

5-daags-programma

 

Dag 1:

Aankomst en kennismaking. Na het avondeten wordt er een wandeling door Ribe gemaakt onder leiding van een stadswacht ( 1 mei tot 15 sept.) of op eigen gelegenheid.

Dag 2:

Een historische stadswandeling door de oude stad Ribe waarbij middels een speurtocht o.a de domkerk wordt bezocht. ’s Middags is er geen programma en kunnen de leerlingen op eigen gelegenheid musea bezoeken, winkelen op de ouderwetse markten of een duik nemen in het zwembad van Ribe.

Dag 3:

Met de fiets naar het Waddencentrum in Vester Vedsted waarbij een tentoonstelling wordt bezocht met o.a een multimediashow. In de middag een wadexcursie met daaropvolgend een onderzoek naar kleine wadorganismen in de waddenwerkplaats van het bezoekerscentrum. 

Dag 4:

Bezoek aan het Vikingendorp in Ribe waarbij men een levendige indruk krijgt van de Vikingentijd. O.a. het schieten met pijl en boog en een valkeniershow maken deel uit van het programma. De dag wordt afgesloten met een spannende Waddenzee quiz. 

Dag 5:

Vertrek na ontbijt.

3-daags-programma

Dag 1:
Aankomst en kennismaking in de middag. Rondleiding en 'ontdekkingstocht'. 's Avonds is er vrije tijd en kan er een wandeling worden gemaakt met de stadswacht (1 mei t/m 15 sept.) 

Dag 2:
Am: Fietstoch naar het Waddenzee centrum in Vester Vedsted, ongeveer 10 km fietsen. Er wordt een tentoonstelling bezocht en een multimediashow over stormvloeden. In de middag is er een wadexcursie gevolgd door een laboratorium programma.
Dag 3:
Am: Bezoek aan het Viking centrum in Ribe. Vertrek in de middag.


Ribe - Reisinformatie

Accommodatie

Reisinformatie

 • Trein
  Nationale spoorwegen:
  t +31 900 - 9296
  www.ns.nl
  www.9292ov.nl
  Deense spoorwegen: www.dsb.dk
 • Bus (Line Ribe - Vester Vedsted)
  Tijden, prijzen en andere informatie:
  www.sydtrafik.dk
  t +45 75 24 - 74 10
 • Privé Bus Transport
  Mandø-Bussen: t +45 75 44 - 51 07
  Iversens Busser: t +45 75 42 - 09 23
  Ribe minibus : t +45 75 42 - 21 33

Tip: Reserveer het vervoer (treinen, bussen ,etc.) ruim op tijd voor een voordelige vroegboekkorting!

Programma & Activiteiten

IWSS Programma

Tip: Vraag het centrum om een individueel IWSS-programma!

Bezienswaardigheden in Ribe

Tip: Ribe´s Viking Museum en Toeristen Informatiecentrum bieden spannende rondleidingen door de stad (geschikt voor alle leeftijden)!

Verdere informatie