Transport

Vervoer

De reis heen & terug

Alle IWSS bestemmingen - ook de eilanden en Hallig eilanden- kunnen worden bereikt met het openbaar vervoer. Door de vele groepskortingen die de spoorwegen, bussen en veerboten geven, is het openbaar vervoer niet alleen  een stuk vriendelijker voor het milieu, het is ook nog een stuk goedkoper dan zelf het vervoer te moeten reserveren! Het is echter wel  zo dat veel kortingen alleen gegeven worden (of mogelijk zijn) als er ruim van tevoren geboekt wordt en aangezien reserveringen voor bus en trein toch dringend worden aangeraden, is het uitermate verstandig om toch zeker een jaar voor de geplande schoolreis al contact op te nemen met de vervoersmaatschappijen. Alle relevante informatie kan worden gevonden in de 'IWSS Reisinformatie' van de individuele bestemmingen. Meer tips worden hieronder beschreven.


Bagage transport

Op veel plekken is het mogelijk om bagage van de groep getransporteerd te krijgen van veerhaven of bushalte naar de eindbestemming terwijl leerlingen dit stuk lopen of fietsend afleggen. Op de Nederlandse bestemmingen is deze service  vaak beschikbaar bij de fietsverhuur zaak. (Zie ook 'plaatselijk vervoer'.) In Duitsland en Denemarken zijn er vervoersbedrijven en taxis beschikbaar die het transport kunnen verzorgen. De verschillende mogelijkheden staan beschreven in  de 'IWSS Reisinformatie' bij de individuele bestemmingen.

Plaatselijk vervoer

De beste manier van reizen, op welke bestemming dan ook, is lopen en fietsen.Bij langere tochten kan ervoor gekozen worden om met het openbaar vervoer te reizen. Privé -vervoer is dus compleet onnodig en zelfs ongeschikt (de bus zal waarschijnlijk tijdens het bezoek niet eens gebruikt worden). Fietsverhuur en informatie betreffende het openbaar vervoer is beschikbaar bij 'IWSS Reisinformatie' van elke beschreven bestemming.

Fietsen kunnen het beste een aantal maanden van tevoren gereserveerd worden. Bedenk dus tijdig hoeveel dagen er fietsen nodig zijn; op sommige plekken zullen de fietsen continu gebruikt worden, op andere plekken maar misschien een dag of twee. Al met al is het verstandig om het reserveren van de fietsen al te doen als u bezig bent met het plannen van het programma bij het natuurcentrum van uw keuze; dan weet u precies wanneer en voor hoe lang de fietsen nodig  zijn. De meeste fietsverhuurders vinden het geen probleem om de fietsen te halen en/of te brengen.
Op de Nederlandse bestemmingen wordt het ten zeerste aangeraden om fietsen te huren voor de duur van het verblijf. De fietsen worden naar de veerhaven gebracht en terwijl de leerlingen naar hun accommodatie fietsen, wordt de bagage daar apart naar toegebracht. Hetzelfde geldt voor de terugweg.
De meeste fietsverhuurzaken zullen moderne en veilige fietsen verhuren; neem echter alle aspecten van verkeersveiligheid in acht als u de fietsen bekijkt. Neem ook altijd een fietspomp mee en een telefoonnummer voor noodgevallen zodat een kapotte fiets snel vervangen kan worden. Mocht u gebruik willen maken van fietshelmen, dient u deze zelf mee te nemen.


Groepskortingen van de 'Deutsche Bahn'.

Als u reist vanuit Duitsland of als u gebruik gaat maken van de Duitse spoorwegen vanuit het buitenland (zoals een retour Amsterdam- Wilhelmshaven), dan zou u de volgende informatie over groepskortingen nuttig kunnen vinden:de Duitse spoorwegen geven kortingen tot 70% op de normale prijs voor het reizen als het gaat om groepen van minimaal 6 personen. Deze zogenaamde 'Gruppe & Spar'- kaarten zijn echter maar beperkt beschikbaar en moeten dus ver van tevoren geboekt worden. De groepskaarten kunnen 6 maanden voor de reisdatum geboekt worden, dus als het schoolreisje op 23 mei plaats gaat vinden, dan kunnen er (het jaar daarvoor) vanaf 23 november kaartjes gekocht worden.
Voor meer informatie over groepsreizen, kunt u kijken op www.bahn.de. Voor individuele aanbiedingen, reserveringen en boekingen, kunt u bellen naar +49 (0) 1805 – 995511. Als u een groepsreis boekt bij de Duitse spoorwegen, zit er bijna altijd een annuleringsverzekering bij inbegrepen. Dit is echter alleen nuttig als u geen enkele andere annuleringsverzekering hebt. Voor meer informatie hierover, kunt u klikken op verzekeringen.

Reistijden van (veer)boten: seizoensafhankelijk

In de vakantieperiode tussen mei en september varen de (veer)boten dagelijks tussen de eilanden en de Hallig eilanden. Als u van plan bent om tussen oktober en april te komen, is het niet vanzelfsprekend dat er boten varen. Naar de Hallig eilanden en Neuwerk gaan ze NIET meer dagelijks!) De verschillende tabellen  zijn vaak aangepast en correct als er naar de reisschema's van bijvoorbeeld de Duitse spoorwegen wordt gekeken (www.bahn.de). Links naar de verschillende veerbootmaatschappijen zijn te vinden bij 'IWSS Reisinformatie' van de verschillende bestemmingen.

Reizen met touringcar

Als de reis met het openbaar vervoer niet mogelijk is voor uw groep, kan een  touringcar een comfortabel en - als de bussen beschikken over roetfilters ed-  milieuvriendelijk alternatief zijn. Het is de moeite waard om verschillende maatschappijen te vragen naar offertes aangezien prijzen nogal van elkaar kunnen verschillen. Het Duitse TÜV-Certificaat “Sicherer Busbetrieb“ (veilige bus maatschappij) gegarandeert reguliere technische controles van de bussen en dat aan alle veiligheidseisen wordt voldaan (zoals verplichte rustperiodes en/of verplichte wissels van buschauffeurs als er lange reistijden zijn.